arrow&v

Is je ooit zo witte wasgoed inmiddels vergeeld of grauw dan is het natuurlijk makkelijk om er een fles bleekwater bij te pakken, maar er zijn ook andere manieren om je wasgoed weer spierwit te krijgen en de producten die je daarvoor nodig hebt, heb jij vast in huis. Lees hieronder met welke producten jij je wasgoed weer spierwit kan maken.


Hoe maak je je wasgoed weer wit?


1. Het wasgoed wit krijgen met citroensap

Citroensap is het perfecte goedje om het wasgoed weer wit te krijgen. Citroenzuur breekt vetten af, het sap reinigt het textiel en maakt de stof witter. Onderstaande tip is niet geschikt voor grote lappen stof, zoals dekbedovertrekken en lakens, tenzij je een mega grote pan hebt ;-)


Hoe krijg je je wasgoed wit met citroensap?

 1. Vul een pan met water

 2. Voeg een paar schijfjes citroen aan het water toe

 3. Breng de boel aan de kook

 4. Doe het kledingstuk in de pan (let wel even op de voorgeschreven temperatuur, anders moet het water eerst afkoelen)

 5. Laat de pan met het kledingstuk een uurtje staan

 6. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift

 7. Je kledingstuk is weer oogverblindend wit!2. Het wasgoed wit maken met waterstofperoxide

Het woord ‘waterstofperoxide’ vind ik zelf nogal agressief klinken, echter is het goedje een veilig product en kun je er perfect je was mee ‘bleken’, ik zet ‘bleken’ tussen aanhalingstekens omdat er in feite geen bleek in waterstofperoxide zit ;-)


Hoe maak je je wasgoed weer wit met waterstofperoxide?

 • Is de gehele stof vergeeld of grauw geworden? Voeg dan een half kopje waterstofperoxide toe aan het gebruikelijke wasmiddel en was het textiel volgens wasvoorschrift.

 • Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift.


Wil je meer lezen over vlekken verwijderen zie dan mijn artikelen over vlekken.3. Vergeeld wasgoed wit krijgen met een vaatwastablet

Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden. Bij kleding die al sinds een lange tijd donkerder is verkleurd werkt het niet zo goed.


Het maakt niet uit van welk merk het vaatwastablet is, in principe behaal je met ieder vaatwastablet hetzelfde resultaat.


Hoe maak je je wasgoed wit met een vaatwastablet?

 1. Werp rechtstreeks bij je wasgoed een vaatwastablet in de trommel

 2. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift

 3. Je wasgoed is weer hagelwit!


Wil je weten wat je nog meer schoon krijgt met een vaatwastablet? Lees dan: 10 dingen die je kunt schoonmaken met een vaatwastablet4. Grauw wasgoed wit maken met Baking Soda

Baking Soda dringt diep in de stof door waardoor vlekken verdwijnen. Het is dan ook een perfect middel om je grauwe was weer wit te krijgen. Baking Soda zorgt er ook nog eens voor dat vieze luchtjes worden geneutraliseerd. Een win-win situatie dus!


Hoe krijg je je wasgoed wit met Baking Soda?

 • Zorg ervoor dat je enkel wit wasgoed in de trommel doet, voeg in het wasmiddelbakje een half kopje Baking Soda aan het gebruikelijker wasmiddel toe en laat de wasmachine de rest van het klusje klaren.

 • Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje Baking Soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.5. Verkleurd wasgoed weer wit krijgen met Borax

Borax is een natuurlijk mineraal en helpt bij het verwijderen van vlekken, ontgeuren van stinkende kleding én Borax breekt mineralen af in het water zodat het wasmiddel beter werkt.


Hoe wordt je wasgoed weer wit met Borax?

 1. Doe het grauwe textiel in de wasmachine

 2. Voeg een kopje Borax toe aan het gebruikelijke wasmiddel

 3. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift

 4. Je wasje is weer wit!6. Wasgoed wit maken met de kracht van de zon

De zon is niet echt een huismiddeltjes, maar als hij schijnt is dit wel de goedkoopste manier om je wasgoed wit te krijgen. Hang je was nat in het zonnetje en het textiel wordt gebleekt zonder bleekmiddel. Zelfs vlekken weet de zon vaak weg te toveren zonder dat jij er iets voor hebt hoeven te doen.


Haal het kledingstuk wel zodra het droog is van de waslijn, want droog wasgoed verkleurd juist weer geel als het te lang blootgesteld wordt aan de zon.7. Vergeeld wasgoed wit krijgen met aspirines

Je vergeelde lakens of overhemd krijg je weer stralend wit met aspirines. Let er wel op dat de aspirines wit zijn, gekleurde aspirientjes veroorzaken juist lelijke vlekken op je kleding. De werkzame stof acetylsalicylzuur die in aspirines zit, zorgt er niet alleen voor dat je hoofdpijn verdwijnt, maar ook de verkleurde vlekken op je textiel.


Hoe krijg je je wasgoed weer wit met aspirine?

 1. Vul een teiltje met warm water

 2. Werp 5 aspirientjes in het teiltje en laat die oplossen

 3. Stop je kledingstuk erbij

 4. Laat het een nachtje weken

 5. Was het kledingstuk volgens wasvoorschrift8. Gele vlekken in je wasgoed wit maken met glansspoelmiddel

Is niet je gehele kledingstuk geel, maar zitten er enkele gele vlekken op je mooie shirt? Die kun je perfect verwijderen met glansspoelmiddel. Giet wat glansspoelmiddel over de vlek en laat het een uurtje intrekken. Ten slotte was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift. C’est ça!9. Grauw wasgoed weer wit krijgen met soda

Ook met soda krijg je je wasgoed weer stralend wit. Doe een flinke scheut soda in een teiltje, vul het teiltje met lauw water, dompel het textiel onder en laat het een dagje weken. Ten slotte was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift en zie het resultaat!10. Verkleurd wasgoed weer wit krijgen met bleekmiddel

Heb je bovenstaande producten niet in huis en wil je direct aan de slag, dan zou je ook nog bleekmiddel kunnen gebruiken om je kledingstuk wit te krijgen.


Hoe krijg je je wasgoed weer wit met bleekmiddel?

 1. Vul een teiltje met warm water, en voeg bleekmiddel toe (ongeveer 60 ml bleek per 1 liter water). Let op: te veel bleekmiddel veroorzaakt juist weer vlekken!

 2. Doe het kledingstuk in het teiltje en laat het 10 minuten weken terwijl je er af en toe in roert met bijvoorbeeld een oude pollepel of met je hand (let erop dat je niet op je kleding knoeit want niks is lelijker dan oranje bleekvlekken op je mooie shirtje)

 3. Spoel het kledingstuk goed uit onder de koude kraan

 4. Wring het kledingstuk uit en doe het of in de droger of hang het buiten in het zonnetje, in het laatste geval zal je shirt weer zo wit worden dat het pijn doet aan je ogen :-) Let er wel op dat je het kledingstuk weer van de lijn haalt zodra het droog is!Hoe houd je je wasgoed wit?

Er zijn ook genoeg trucjes om ervoor te zorgen dat je witte wasgoed wit blijft. Dat scheelt je weer een van de bovenstaande handelingen. Hoe doe je dat?

 • Doe standaard in het wasmiddelbakje een scheut witte azijn als je een wit wasje draait. Witte azijn zorgt ervoor dat het textiel langer wit blijft. Witte azijn heeft niet alleen voordelen voor je witte was, maar ook voor je andere was, hier kun je meer over lezen in: 10 geniale tips om azijn te gebruiken voor je wasgoed

 • Was altijd je handen voordat je wit textiel aanraakt. De lotions en crèmes die je wellicht op je handen smeert kunnen namelijk witte kledingstukken verkleuren.

 • Berg je je zomer- of winterkleding altijd op als het seizoen voltrokken is? Kies dan een koele, droge ruimte voor het opbergen. Dus niet op plekken waar grote temperatuurverschillen zijn zoals de zolder, in de kelder of in de garage.

 • Was witte kleding nooit samen met andere kleuren, of gooi een colourcatcher bij de was en doe die colourcatcher in een waszakje zodat hij niet op plekken in je machine terecht komt waar hij niet hoort te zijn!

 • Lees altijd de wasvoorschriften goed van het betreffende kledingstuk.

 • Gebruik voor witte was geen vloeibaar wasmiddel maar waspoeder speciaal voor witte was, daar zit altijd iets van bleek in dat ervoor zorgt dat wit wit blijft.


Nog twee laatste tips!

Gele vlekken of zweetvlekken krijg je ook perfect weg met ossengalzeep! Meer hierover kun je lezen in: 20 vlekken die je kunt verwijderen met ossengalzeep


Wil je liever iets kant en klaars en geen gedoe, dan is Oxi een geweldig middel om je was hagelwit te krijgen, je hoeft dan enkel een schepje toe te voegen aan je wasmiddel en je grauwe was is weer stralend wit.


Succes met witten!


Ps. Nu ik het toch over verkleurde textiel heb… misschien vind je het ook interessant om dit te lezen: De meest eenvoudige manier om kleding weer diep zwart te krijgenBewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de foto en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

#alles #textiel #vlekken

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Textiel

Witwassen

10 huismiddeltjes waarmee je je wasgoed spierwit krijgt

Suus

8/28/2020

Laatste artikelen

Maak deze 8 dingen nooit schoon met water!

GreyVlak.png

Hoe verwijder je foundation uit kleding?

GreyVlak.png

Op deze manier heb je nooit meer rommel in de voorraadkast

GreyVlak.png

Hoe verwijder je kauwgom uit kleding?

GreyVlak.png

10 dagelijkse gewoontes van mensen met een schoon huis

GreyVlak.png

Gerelateerde artikelen

Maak deze 8 dingen nooit schoon met water!

Artikel

Hier een verzameling items die je nooit met water mag wassen.... 

Hoe verwijder je foundation uit kleding?

Artikel

De beste oplossing om die lelijke foundation vlek te verwijderen.... 

Hoe verwijder je kauwgom uit kleding?

Artikel

4 succesvolle manieren om kauwgom uit kleding te verwijderen.... 
0

vlekken verwijderen | schoonmaken tips | schoonmaaktips | opruimen tips | minimaliseren | schoonmaken met baking soda | schoonmaken met azijn | huis schoonmaken | reinigen | smetvrees | huis opruimen | suusmaaktschoon.nl

Suusmaakt

schoon.nl

Volg Suus op:
Pinterest.png
instagram.png
twitter.png

Copyright ©2019  Suus Producties