arrow&v

Niet de oma’s van onze kinderen, maar ónze oma’s hebben (of hadden) de best bewaarde geheimen als het over schoonmaken en huishouden gaat. In die tijd had je nog nauwelijks kant-en-klare producten, maar je had wel trucjes te over om vlekken te verwijderen, nare luchtjes te verdrijven, kaarsvet uit vloerkleden te krijgen en nog veel meer… Hier de beste schoonmaaktrucjes uit een ‘ver’ verleden.


1.

Oma gebruikte karnemelk als schoonmaakmiddel en vlekkenverwijderaar

Als je aan karnemelk denkt, denk je aan drinken, de een vindt het lekker, de ander ronduit smerig. Je hoeft het in ieder geval niet lekker te vinden om het voor het huishouden te gebruiken.


Je kunt karnemelk in je bad gieten en met een spons al het vuil weg vegen. Je kunt de badkamertegels er goed mee schoon poetsen. En je kunt er bosbessenvlekken en kersenvlekken mee verwijderen; je vult een kommetje met karnemelk en precies het gedeelte met de vlek leg je erin. Een uur laten weken, goed met koud water uitspoelen, dan met warm water afspoelen, het kledingstuk nog even wassen en weg is de vlek!



2.

Oma maakte haar eigen Glassex

Met oma's zelfgemaakte Glassex krijg je ramen en spiegels vlekkeloos schoon. Koop een plantenspuit of gebruik een lege spuitfles om net als je grootmoeder je eigen Glassex te maken, het is zo gepiept en je hebt er maandenlang plezier van.


Benodigdheden:

Het is heel simpel: doe alle benodigdheden in een plantenspuit of spuitfles, goed schudden en je hebt je ideale, zelfgemaakte Glassex uit grootmoeders tijd!


Welke middelen je nog meer kunt gebruiken lees je in De beste schoonmaakmiddelen voor streeploze ramen



3.

Oma liet haar huis lekker ruiken als er gasten kwamen

Niks geen geurkaarsjes, geurstokjes of ander kant-en-klaar materiaal. Dat bestond nog niet. Oma had een veel betere (en goedkopere) truc om de gasten om de tuin te leiden.


Vlak voordat er bezoek kwam kookte ze een pannetje met water en voegde ze er een paar druppels vanille extract aan toe. Als ze nog wat sinaasappelschillen had liggen (oma gooide per slot van rekening nooit zomaar iets weg) dan voegde ze die ook nog toe.


Het pannetje liet ze op het fornuis pruttelen en het hele huis rook alsof ze de hele dag in de keuken had gestaan om taart te bakken.




4.

Oma had een geheim recept voor het polijsten van houten meubels

Je kunt natuurlijk allerlei dure middeltjes kopen om je houten meubels weer te laten glanzen, maar je kunt ook grootmoeders recept gebruiken: je mengt 2 kopjes olijfolie met 1 kopje citroensap, je roert dit even goed door elkaar en wrijft met een schone, droge lap je houten meubels in.



5.

Oma gebruikte baking soda om haar vloerkleed fris te laten ruiken

In oma’s tijd bestond het al: Baking Soda! Inmiddels is het middeltje weer razend populair. Baking Soda kent vele toepassingen. Waaronder het vloerkleed of de vloerbedekking ontdoen van vieze luchtjes.


Strooi Baking Soda over je vloerbedekking, laat het even liggen en zuig het dan weer op. Alle luchtjes worden geneutraliseerd, niet alleen in je vloerkleed, maar ook nog eens in je stofzuiger!

Meer lezen over Baking Soda? Zie: 10 geniale schoonmaaktrucjes in de badkamer met baking soda


6.

Oma zette elke lente en zomer de matrassen in het zonnetje

De beste manier om alle huisstofmijten naar het rijk der hemelen te sturen is natuurlijk zonlicht. In grootmoeders tijd deden alle huisvrouwen dit twee keer per jaar.


Er schijnen zo’n 1½ miljoen huisstofmijten met ons in het bed te verblijven en dat is niet echt goed voor je gezondheid, al helemaal niet als je allergisch bent. Ultraviolet licht maakt daar rigoureus een einde aan!


Wil je meer lezen over een matras schoonmaken, lees dan: In 5 simpele stappen een matras grondig schoonmaken


7.

Oma had een gouden truc om vetvlekken te verwijderen

Heb je saus of olie of iets anders vettigs geknoeid op je kleding of bank? Geen paniek! Doe wat oma deed: gebruik een neutrale shampoo om de vetvlek te verwijderen! Breng de shampoo onverdund aan op de vlek, wrijf de shampoo met een doekje in en verwijder de shampoo met een vochtig microvezeldoekje (die hadden ze nog niet in oma’s tijd, maar als oma die wel had, had ze die zeker gebruikt!)


8.

Oma gebruikte vaak citroenen als natuurlijk schoonmaakmiddel

Oma gebruikte voor het poetsen citroensap of uitgeperste citroenen. Ze maakte de pollepels en houten snijplanken ermee schoon, ze polijstte de gootsteen ermee, ze neutraliseerde er vieze luchtjes mee in de koelkast en ze gebruikte het als toiletreiniger, in combinatie met Baking Soda.


Wil je ook oma's toiletreiniger maken? Meng dan een half kopje Baking Soda met een kopje citroensap en schrob hier de pot mee schoon, net als je oma vroeger deed.


Wil je nog meer goedkope schoonmaakmiddelen weten, lees dan 10 goedkope schoonmaakmiddelen die je snel in huis moet hebben


9.

Oma wist hoe je koffiedik als geurvreter kon gebruiken

Ook koffiedik gooide oma niet zomaar weg. Ze deed de koffiedik in een kommetje en zette dat in de koelkast of badkamer. Dat werkt fantastisch om van vieze luchtjes af te komen. Versgemalen koffie werk nog beter, heb je wel een koffiemolen nodig. Je moet er wat voor over hebben ;-)


10.

Afstoffen deed oma altijd met een vochtige doek

In De meest effectieve manier om je huis te stoffen leg ik al uit dat je met een gewone stofdoek alleen maar stof verplaatst. In plaats daarvan kun je beter al het stof opzuigen met een smallere stofzuigermond.


Voor de plekjes waar je moeilijk bij kunt, zijn droogtrommeldoekjes ideaal om te gebruiken. Hier kun je meer over lezen in 33 verrassende, huishoudelijke tips met droogtrommel doekjes


Was je oma een goede huisvrouw dan deed ze het waarschijnlijk met een vochtige doek (en als ze nu geleefd had met een vochtige microvezeldoek!)


Als ze nog een lekker luchtje wilde verspreiden tijdens het stoffen, dan deed ze op de vochtige doek een paar druppeltjes lavendelolie.



11.

Oma wist precies hoe je glazen moest laten glanzen

Oma gebruikte geen glansspoelmiddel, dat bestond nog helemaal niet. Ze spoot wat ammoniak in het afwaswater en het glaswerk zag er vervolgens uit als nieuw!



12.

Hoe je lelijke bruine koffievlekken uit mokken kreeg wist oma ook

Deze truc is door veel mensen allang vergeten, erg zonde want het werkt fantastisch. Om lelijke bruine koffievlekken uit mokken te verwijderen strooi je zout op de bodem van de mok, spuit je daaroverheen citroensap en voeg je ijsklontjes toe. Na een uurtje spoel je het boeltje schoon en weg zijn de vlekken.


13.

Oma knipte altijd schuursponsjes doormidden

Bijna iedereen heeft wel zo’n voordeelpak schuursponsjes in huis. Voordat je het weet is de laatste alweer versleten en koop je een nieuw pak in de supermarkt.


Oké, ze kosten niet veel, maar ze zijn nóg voordeliger als je er net als oma een gewoonte van maakt om ze doormidden te knippen. Bijkomend voordeel is dat je makkelijker overal tussen kan én dat je de sponsjes eenvoudiger opbergt.


14.

Oma kende een truc om nooit te hoeven strijken

Toen de wasdroger eenmaal vanaf 1959 de huishoudens veroverde, ontdekte oma al snel een truc om niet meer te hoeven strijken. Deze truc werkt natuurlijk nog steeds!


Doe kleding die je normaal gesproken niet in de wasdroger doet 5 minuten in de droger en hang het dan pas op. Zodra dat overhemd aan de lucht is gedroogd is er geen kreukel meer te bekennen.


15.

Kaarsvet op het tapijt geknoeid? Oma wist raad!

Was er per ongeluk kaarsvet op het vloerkleed geknoeid, dan kwam oma aanhollen met een zak ijs of bevroren vlees of iets anders ijskouds en legde dat op het kaarsvet. Het kaarsvet werd binnen een paar minuten keihard. Oma pakte dan een botermes en peuterde de hard geworden was eraf.


Daarna spoot ze de plek des onheils in met een schoonmaakmiddel en wreef ze met een doek over de plek. Ten slotte poetste ze met een andere schone, vochtige doek de laatste vlekjes weg.


16.

Bij oma zocht je nooit naar de vuilniszakken

Wie bij oma als laatste de volle vuilniszak of het pedaalemmerzakje eruit had gehaald, hoefde niet lang te zoeken naar een nieuwe vuilniszak (of pedaamemmerzakje). Die bewaarde oma namelijk onder in de vuilnisbak. Zo praktisch was oma wel.


17.

Zuinige oma’s poetsten zilver met witte tandpasta

Niet alle oma’s poetsten zilver met witte tandpasta hoor, maar hield oma de hand op de knip, dan werd er witte tandpasta gebruikt.


Het is heel simpel: doe een klontje tandpasta op een oude tandenborstel en poets hiermee over het zilver. Op deze manier verdwijnt de doffe aanslag perfect.


Spoel het zilver nog even schoon met water en wrijf het droog met een theedoek.

Een andere manier om zilver te poetsen kun je lezen in: In 15 minuten zilver poetsen zonder zilverpoets, iedereen kan het


18.

Oma gebruikte zout als er geknoeid werd

Werd er wijn, koffie of sap op kleding geknoeid dan holde oma naar de keuken, kwam terug met een pot keukenzout en strooide het er gulzig overheen. Het zout deed vervolgens het werk en zoog het vocht en de vlek op.


Het werkt nog steeds erg goed. Is de vlek erna nog steeds niet helemaal verdwenen, dan zou je het nog kunnen behandelen met ossengalzeep.

Meer hierover lezen? Zie: 20 vlekken die je kunt verwijderen met ossengalzeep


19.

Oma kon kleding weer echt wit maken

Oma had een briljante truc om kleding weer echt wit te maken: ze vulde een emmer met heet water, deed daar een flinke scheut citroensap bij en liet het kledingstuk onderdompelen.


Vervolgens deed ze het kledingstuk nog even in de machine op het spoelprogramma. Na afloop hing ze het kledingstuk in het zonnetje en was het vergeelde overhemd weer prachtig wit.


20.

De producten die oma gebruikte zijn nog steeds te koop

Ten slotte: na oma’s tijd zijn er een legio aan schoonmaakproducten bijgekomen, toch worden de producten die zij gebruikte nog steeds verkocht. Waarom? Omdat ze goed zijn! Hier de producten uit de oude doos op een rijtje:


  • Borax (tapijt, douche, bad, airco schoonmaken, roest verwijderen, insecten verdrijven, bedlinnen en matras wassen, afvoer ontstoppen, stank verdrijven etc.)

  • Groene zeep (vlekken verwijderen, vloeren boenen, afwassen, als allesreiniger gebruiken, ovens en fornuizen ontvetten, ramen lappen etc.)

  • Baking Soda (douchegordijn reinigen, vuur doven, kleed verfrissen, stank verdrijven, zilver schoonmaken, theeaanslag verwijderen, muffe boeken opfrissen etc.)

  • Schoonmaakazijn (kalkaanslag verwijderen, in plaats van wasverzachter gebruiken, gele zweetvlekken weg krijgen, lederen meubels weer laten glanzen etc.)

  • Soda (wasmachine maandelijks schoonmaken, schimmel in badkamer verwijderen, aangekoekte pannen reinigen, zweetluchtjes verdrijven etc.)

  • Ossengalzeep (alle soorten vlekken verwijderen, zie: 20 vlekken die je kunt verwijderen met ossengalzeep.)


Op schoonmaakgebied was het zo slecht nog niet in grootmoeders tijd en doorgaans maakte oma over het algemeen op een milieuvriendelijke manier haar huisje aan kant. Tijd om al deze trucjes weer eens uit de oude doos te vissen! Succes!


Zie ook:



Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de foto en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

#alles #vlekken #ramen #interieur #textiel #sanitair #keuken #groenezeep #bakingsoda #azijn

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.



Algemeen

Uit de oude doos

20 zuinigste schoonmaaktips uit grootmoeders tijd

Suus

2/23/2020

Laatste artikelen

Top 10 beste robotstofzuigers 2020

GreyVlak.png

Hoe verwijder je stift uit kleding?

GreyVlak.png

15 beste tips om zelf kakkerlakken te bestrijden

GreyVlak.png

Hoe verwijder je een spinazievlek uit kleding?

GreyVlak.png

10 snelle opruimtips in de badkamer met Ikea

GreyVlak.png

Gerelateerde artikelen

Hoe verwijder je stift uit kleding?

Artikel

Drie succesvolle methodes om viltstift uit kleding te verwijderen.... 

Hoe verwijder je een spinazievlek uit kleding?

Artikel

Een gouden truc om een spinazievlek uit kleding te verwijderen.... 

10 snelle opruimtips in de badkamer met Ikea

Artikel

Heb je weinig opbergruimte in je badkamer dan wordt het eens tijd om inspiratie op te doen bij Ikea!... 
0

vlekken verwijderen | schoonmaken tips | schoonmaaktips | opruimen tips | minimaliseren | schoonmaken met baking soda | schoonmaken met azijn | huis schoonmaken | reinigen | smetvrees | huis opruimen | suusmaaktschoon.nl

Suusmaakt

schoon.nl

Volg Suus op:
Pinterest.png
instagram.png
twitter.png

Copyright ©2019  Suus Producties