arrow&v

Heel veel mensen gebruiken nog steeds wasverzachter. Er zijn twee redenen om hiermee te stoppen: er zitten giftige stoffen in en er blijft bij het wassen een coating achter op de vezels van je textiel en die coating hoopt zich bij elke wasbeurt verder op waardoor je kleding steeds lastiger te reinigen is. Er zijn drie alternatieven die een beter resultaat opleveren dan wasverzachter. Door op een van deze alternatieven over te gaan ben je ook nog eens veel goedkoper uit.


Tip 1

Drogerballen: de beste, natuurlijke wasverzachter

Drogerballen van puur schapenwol zijn mijn beste vriendjes. Ze gaan maar liefst duizend droogbeurten mee en halen ook nog eens de kreukels uit je kleren. Het gebruik is heel simpel: na het wassen stop je je wasgoed in de droger, je gooit er drie drogerballen bij en dat is dat.


Drogerballen hebben meerdere voordelen: ze verzachten je was, ze verkorten de droogduur, je kleding is niet meer statisch, vanwege het wol hebben ze een antibacteriële werking en ze zorgen ervoor dat de haren van je schattige hond, poes, konijn of cavia zich niet aan je kleding vasthechten. Hier kun je meer over lezen in: Een gouden truc om dierenharen uit je kleding te verwijderen


Ben je zo gehecht aan dat lekkere luchtje van je wasverzachter, hier nog een extra bonustip: doe een paar druppeltjes etherische olie op de drogerbal en je wasgoed ruikt lekkerder dan ooit tevoren. Zelf gebruik ik lavendelolie omdat deze echt naar een bloeiende lavendelstruik ruikt, maar het is net welke lucht jouw voorkeur heeft.


Wil je ook graag drogerballen in huis? De milieuvriendelijke droogballen van puur schapenwol zijn verkrijgbaar bij bol.com en je kunt er wel 1000 droogbeurten mee vooruit.Tip 2

De goedkoopste wasverzachter is natuurazijn

Als je aan azijn denkt, dan denk je aan die akelige zure lucht. Voeg je een flinke scheut natuurazijn aan je wasmiddelbakje toe, dan zul je merken dat je kleding totaal niet naar azijn ruikt. Ondertussen wordt wel je was verzacht. Vooral bij handdoeken merk je dat ze er nog zachter uitkomen dan bij die ene wasverzachter waar je je blauw aan betaalt.


Bijkomend voordeel van azijn is dat alle schimmels worden gedood die door zeepresten ontstaan (ook in je wasmachine zelf!), dat de kleuren van je kleding mooi blijven, dat je kleren minder statisch zullen zijn, en nog veel meer. Lees ook: 10 geniale tips om azijn te gebruiken voor je wasgoed


Mis je het lekkere luchtje van je favoriete wasverzachter? Vul dan een flesje met azijn, voeg flink wat druppeltjes etherische olie toe en schud voor elk gebruik het flesje. Dat laatste moet je niet vergeten want de olie scheidt zich anders van de azijn en zo krijg je vetvlekken op je kleding.


Overigens gebruik ik zelf beide: dus azijn in de wasmachine zodat ook mijn machine in goede conditie blijft én drogerballen in de droogtrommel. Als je het ook op deze manier wilt gaan doen dan hoef je de etherische olie alleen op de droogballen te druppelen.Tip 3

Zelf natuurlijke wasverzachter maken

Wil je het liefst bij je oude gewoonte blijven maar wil je wel switchen naar een product dat minder giftige stoffen bevat, dan kun je overwegen om zelf wasverzachter te maken. Zo doe je dat:


Benodigdheden

20 ml natuurazijn

20 ml water

Klein druppeltje glycerine

Eventueel 15 druppels etherische olie


Uiteraard kun je ook een dubbele portie maken, maar om te beginnen zou ik eerst met een klein flesje starten om te kijken of het je bevalt. Neem bijvoorbeeld een leeg waterflesje en giet bovenstaande benodigdheden met een trechter in het flesje.


Om extra geur aan het goedje en je wasgoed te geven, doe je er wat druppeltjes etherische olie bij, hier kun je qua luchtjes mee experimenteren, je kunt een bepaald soort luchtje kiezen maar je kunt ook luchtjes mengen. Denk er wel aan om elke keer goed te schudden voordat je een scheutje van je zelfgemaakte wasverzachter in het wasmiddelbakje giet zodat de olie goed met de rest van het goedje is gemengd.

De was extra lekker laten ruiken

Om een extra bijzonder luchtje te creëren, kun je etherische oliën dus ook mixen. Bijvoorbeeld:


Zen spa: 5 druppels lavendelolie met 5 druppels eucalyptus

Energie: 6 druppels citroenolie met 4 druppels rozemarijnolie

Relax: 6 druppels lavendelolie met 4 druppels rozenhoutolie

Meditatie: 5 druppels lavendelolie met 5 druppels bergamotolie

Fris: 6 druppels lavendelolie met 4 druppels pepermuntolie


Wat zijn etherische oliën?

Etherische olie wordt ook wel essentiële olie genoemd en het is de geurende olie die uit planten of vruchten wordt gewonnen. De olie komt voor in alle delen van de plant, zowel in de bloemen als de bladeren, maar ook in de wortels of in het hout.


Sommige etherische oliën zijn veel duurder dan andere, dat komt omdat er veel materiaal nodig is om kleine druppeltjes olie te winnen. Bij de ene soort, bijvoorbeeld bij sinaasappels, is het makkelijker om snel een grotere productie te winnen dan bij een andere plant of vrucht.


Zo zie je, die wasverzachter kan linea recta in de prullenbak, met bovenstaande tips ben je uiteindelijk ook nog eens veel voordeliger uit. Als je eenmaal gewend bent om op een natuurlijkere manier je was zachter te krijgen, zul je straks bij de wasverzachter uit de winkel denken: wat een plastic luchtje, jakkes! Succes ermee!Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de foto en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

#alles #textiel #azijn

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.


Textiel

Life hacks

3 natuurlijke manieren om je wasgoed donzig zacht te krijgen

Suus

5/22/2020

Laatste artikelen

Maak deze 8 dingen nooit schoon met water!

GreyVlak.png

Hoe verwijder je foundation uit kleding?

GreyVlak.png

Op deze manier heb je nooit meer rommel in de voorraadkast

GreyVlak.png

Hoe verwijder je kauwgom uit kleding?

GreyVlak.png

10 dagelijkse gewoontes van mensen met een schoon huis

GreyVlak.png

Gerelateerde artikelen

Maak deze 8 dingen nooit schoon met water!

Artikel

Hier een verzameling items die je nooit met water mag wassen.... 

Hoe verwijder je foundation uit kleding?

Artikel

De beste oplossing om die lelijke foundation vlek te verwijderen.... 

Hoe verwijder je kauwgom uit kleding?

Artikel

4 succesvolle manieren om kauwgom uit kleding te verwijderen.... 
0

vlekken verwijderen | schoonmaken tips | schoonmaaktips | opruimen tips | minimaliseren | schoonmaken met baking soda | schoonmaken met azijn | huis schoonmaken | reinigen | smetvrees | huis opruimen | suusmaaktschoon.nl

Suusmaakt

schoon.nl

Volg Suus op:
Pinterest.png
instagram.png
twitter.png

Copyright ©2019  Suus Producties