arrow&v

Jakkes! Maden in de kliko! Het kan iedereen overkomen, maar leuk is het niet. Je wil er zo snel mogelijk van af en je wil dat ze nooit meer terugkomen. Om definitief van de maden verlost te zijn, moet eerst de kliko gereinigd worden en daarna zijn er gelukkig talloze trucjes om te voorkomen dat er weer nieuwe maden in je container kruipen.


Waarom komen er maden in de vuilnisbak?

Maden kun je het hele jaar door aantreffen in je container, maar ze komen vooral in de hete zomermaanden. Hoge temperaturen en vocht zijn de ideale omstandigheden voor deze ranzige beestjes. Het afval rot ook sneller als het warmer is buiten en dat is precies waar maden zich comfortabel bij voelen.


Maden zijn vliegenlarven. Rottend voedsel en afvalmateriaal produceert methaangas, waar vliegen door worden aangetrokken. Vervolgens leggen ze hun eieren op het afval en zo hebben de larven zodra ze uitkomen direct een voedselbron.


Maden zijn een veel voorkomend afvalprobleem. Spiek maar eens in de kliko’s van je buren als het vuilnis ophaaldag is. Dankzij een van míjn buren kon ik met een zuur gezicht bovenstaande foto nemen. Er zijn gelukkig genoeg maatregelen om ze te elimineren, en bovenal: om te voorkomen dat ze terugkomen.


Waarom stinken maden zo?

Weinig insecten kun je ruiken voordat je ze ziet. Je hebt vast nog nooit gezegd: 'Ik ruik ergens een vlinder!' Maden echter... als die er zijn... dan ruik je dat direct! Hoe kan dat?


Het is heel simpel te verklaren: Maden eten rottend afval! En dat afval moet er ook weer uitgepoept worden, in jouw gft bak! Daar komt nog bij dat deze smerige beestjes door het vuilnis kruipen, daar gaan ze ook niet echt fris van ruiken.


Reden te meer om maden te bestrijden zodat je niet meer kokhalzend langs je vuilnisbak loopt.


Wat kun je doen tegen maden in je kliko?

Heb je al maden in je kliko, wacht dan tot de vuilnis is opgehaald voordat je onderstaande stappen verricht. Het is makkelijker om maden te doden als de container leeg is.


Stap 1

Giet kokend water over de maden

Je kunt veel geld uitgeven aan dure middeltjes tegen maden, maar kokend water is gratis! Zodra je container leeg is giet je dus kokend water over de maden, de maden zijn op slag dood. Maar de oorlog is nog niet voorbij, ga verder naar stap 2.


Stap 2

Reinig je kliko om nieuwe maden te voorkomen

Laat je het bij stap 1 dan zullen de maden waarschijnlijk binnen een week terugkeren, niet dezelfde, dat zou een beetje creepy zijn, maar nieuwe maden dus ;-) Doe een scheutje groene zeep in de kliko en spuit de boel goed schoon met een tuinslang of beter nog: met een hogedrukspuit.


Stap 3

Koop grote containerzakken om maden uit je kliko te houden

Grote containerzakken van 240 l bieden een goede bescherming tegen maden. Je hebt zelfs 100% composteerbare containerzakken van 240 l. Ik zeg niet dat de maden wegblijven, maar als er maden komen dan zitten ze in ieder geval in de containerzak en verdwijnt het hele zooitje op de vuilnis-ophaaldag.


Uiteraard zijn er ook trucjes om vliegen en maden op afstand te houden, maar voor de zekerheid biedt zo’n enorme containerzak een ideale uitkomst. Verderop kun je lezen hoe je kunt voorkomen dat er maden in je kliko komen.


Stap 4

Blokkeer de ingang van de kliko tegen maden

Om te voorkomen dat de maden toch nog ergens een ingang vinden om de container in te kruipen, bijvoorbeeld omdat je iets zwaars in de container gooit waardoor de containerzak in de kliko glijdt, bind je de containerzak vast aan de rand van de container met een groot stuk elastiek. Zo houdt je de enorme vuilniszak perfect op z’n plaats zodat je kliko nooit meer bestormd wordt door een maden-invasie. Dat scheelt je in de toekomst stap 1 en stap 2 :-)

maden in kliko wat te doen | wat te doen aan maden in de kliko | hoe voorkom je maden in de kliko | maden in kliko voorkomen | maden kliko kokend water | maden kliko oplossing | tips tegen maden in kliko | maden uit kliko verwijderen | wat helpt tegen maden in kliko | huishouden

Hoe voorkom je maden in je gft bak?

In De beste oplossing ooit om insecten en ongedierte te weren kun je lezen hoe je met etherische oliën vliegen en maden op afstand houdt. Maar er zijn nog meer tips om geen maden in de kliko te krijgen.

  • Zorg ervoor dat de container in de schaduw staat zodat de inhoud minder snel gaat rotten

  • Maden hebben een broertje dood aan lavendel dus koop een lavendelplant, knip om de drie dagen een takje af en gooi dat in de container

  • Zet de bak open of met behulp van een stok op een kiertje; maden hebben een hekel aan licht en drogen vervolgens snel uit.

  • Doe alles wat kan gaan rotten (vlees, groente en andere etensresten) in een biologisch afbreekbaar zakje, maak er een stevige knoop in en gooi het dan pas in de kliko.

  • Stop een paar mottenballen in een panty en hang die in de kliko (je kunt de panty dan weer bevestigen aan het elastiek). Vliegen houden niet van mottenballen, dus dan gaan ze ook geen eitjes in je container leggen.

  • Gooi een laagje stro in je lege kliko/containerzak. Het stro neemt vocht op waardoor de kliko minder geschikt is voor maden.

  • Je kunt ook elke keer als je iets in de kliko werpt wat zout eroverheen strooien, ook zout neemt vocht op waardoor jouw container onaantrekkelijk is voor maden. Strooi je zout over de maden zelf dan leggen ze vrij snel erna het loodje.


Het is allemaal een beetje cru voor de maden, maar er zijn denk ik weinig mensen die bij deze beestjes een vertederend gevoel krijgen. Uiteindelijk is het toch ongedierte en wil je dat niet in je eigen woonomgeving hebben.


Succes met de strijd tegen maden! Heb je nog meer gespuis in en rondom huis, zie dan mijn artikelen over ongedierte.


Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de foto en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

#alles #ongedierte

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Ongedierte

Bah wat smerig!

Zo heb je nooit meer maden in de kliko!

Suus

7/31/2020

Laatste artikelen

Maak deze 8 dingen nooit schoon met water!

GreyVlak.png

Hoe verwijder je foundation uit kleding?

GreyVlak.png

Op deze manier heb je nooit meer rommel in de voorraadkast

GreyVlak.png

Hoe verwijder je kauwgom uit kleding?

GreyVlak.png

10 dagelijkse gewoontes van mensen met een schoon huis

GreyVlak.png

Gerelateerde artikelen

15 beste tips om zelf kakkerlakken te bestrijden

Artikel

Kakkerlakken bestrijden zo doe je dat!... 

Muggen definitief verjagen met maar één ingrediënt!

Artikel

Heb je last van muggen in huis? Goed nieuws: het perfecte middel om muggen te verjagen bestaat. Zo v... 

De beste oplossing ooit om insecten en ongedierte te weren

Artikel

Muggen, vliegen, vlooien, kakkerlakken, teken en ga zo maar door, we willen ze allemaal op afstand h... 
0

vlekken verwijderen | schoonmaken tips | schoonmaaktips | opruimen tips | minimaliseren | schoonmaken met baking soda | schoonmaken met azijn | huis schoonmaken | reinigen | smetvrees | huis opruimen | suusmaaktschoon.nl

Suusmaakt

schoon.nl

Volg Suus op:
Pinterest.png
instagram.png
twitter.png

Copyright ©2019  Suus Producties