arrow&v

Veel mensen hebben er grote moeite mee om spullen weg te doen. Stel dat je het ooit nog eens nodig hebt of dat het weer in de mode raakt of dat je toch nog eens dat boek wilt lezen of dat je dat ene schroefje nog eens kunt gebruiken (en tegen de tijd dat je het schroefje nodig hebt is het in geen velden of wegen te bekennen.) Ondertussen slipt je huis dicht en voel je een groeiende onrust in je lijf.


Wat gooi je weg en wat niet?

In feite kun je alles wat je in huis hebt in drie categorieën delen:

 1. Er is geen twijfel over mogelijk dat je het wilt houden

 2. Er is twijfel

 3. Het kan eigenlijk weg


Bij categorie drie, en ook wel een beetje bij categorie twee, moet je heel streng voor jezelf zijn. Is het werkelijk zo erg als je jezelf ervan ontdoet? Heeft het emotionele waarde? Word je er minder van?


In feite geeft ruimte in je huis ook enorm veel ruimte in je hoofd. Je kunt alles weer makkelijk vinden, je bent blij met wat je hebt en je huis wordt weer overzichtelijk, opgeruimd en minder stoffig.Categorie 1

Spullen die je wilt houden

Spullen met emotionele waarde moet je nooit weggooien, zoals fotoalbums, de mooiste tekeningen van je kinderen, schoolrapporten, bepaalde sieraden, zwemdiploma’s, boeken die grote indruk hebben gemaakt en die je wellicht linkt aan een bepaalde fase in je leven en ga zo maar door.


Als je heel sec naar de inrichting van je huis kijkt zijn er nog een heleboel andere dingen die je absoluut niet wegdoet: de praktische dingen zoals een eettafel, stoelen, bank, wasmachine en ga zo maar door.


Alles wat je in categorie 1 kunt stoppen is zo klaar als een klontje: je bent wel gek als je het wegdoet; het geeft je een goed gevoel of het is gewoon praktisch of mooi.Categorie 2

Spullen die ooit nog van pas komen

De spullen die hierbij horen zijn twijfelgevallen. Ga je werkelijk ooit nog die ene jurk aantrekken terwijl je hem al twee jaar niet hebt gedragen? Ga je werkelijk die broek nog aandoen voor het geval dat je ooit een maatje minder hebt? Is het niet leuker om jezelf te trakteren op een nieuwe broek als het eenmaal zover is?


Ga je echt al die boeken die je eigenlijk niet zo goed vond ooit nog een tweede kans geven? Of lees je liever een nieuw boek of nog eens dat boek waarvan je in vervoering werd gebracht?


Wil je echt alle babyspeeltjes van je kind bewaren voor het geval dat je ooit oma wordt? Is je kind over dertig jaar blij met al die oude meuk? Of bewaar je alleen de highlights? Dus de eerste rammelaar waar je kind veel mee speelde, het eerste tandje, het lievelingsboekje .Categorie 3

Spullen die je kunt weggooien of weggeven

Heel veel spullen kunnen gewoon weg en dat ruimt heerlijk op. Wat moet je met al die spullen? Grote kans dat je er nooit meer aan denkt!


Ter inspiratie hier een lijstje van spullen die doorgaans weg kunnen:

 • spullen die kapot zijn

 • puzzels die niet compleet zijn

 • kleding die je langer dan twee jaar niet hebt gedragen

 • elektrische apparaten en snoertjes die het niet meer doen

 • boeken die je niet boeiend vond

 • oude tijdschriften en kranten

 • bloempotten die niet meer mooi zijn

 • gadgets die niet bij je huidige interieur passen

 • miskopen

 • afgetrapte schoenen

etcetera...


Waar het eigenlijk om draait: heel veel spullen die je in eerste instantie bij categorie 2 zou plaatsen, kunnen linea recta naar categorie 3. Bij twijfel dus oversteken!


Als de stap te groot is om zoveel spullen tegelijkertijd weg te gooien, zorg dan dat je één curverbox hebt met een groot etiket erop: TWIJFEL. Zet in je agenda bij een jaar later: check curverbox twijfel. Ga een jaar later voor jezelf na: heb ik het gemist of kan ik echt zonder?


Waarschijnlijk kun je echt zonder en mag het gewoon weg! Breng het naar de kringloopwinkel, gooi het in de kledingcontainer, schenk het aan een goed doel; maak er andere mensen die het goed kunnen gebruiken blij mee, dan heb je een dubbel goed gevoel. In Meer dan 25 milieuvriendelijke manieren om te ontspullen kun je lezen waar je al je oude spullen kwijt kan, op een milieuvriendelijke manier.


Zet 'm op!


Wil je meer lezen over opruimen? Lees dan:


Word ik blij van de spullen die ik heb?

Wil je meer weten over het categoriseren en opruimen van spullen, lees dan Opgeruimd! van Marie Kondo. Het boek leest lekker weg en geeft je een nieuwe kijk op opruimen en hoe dit rust geeft in je hoofd.

Opruimgoeroe Marie Kondo heeft als gouden regel dat je bij je spullen je stuk voor stuk af kunt vragen: word ik hier blij van? Krijg je een positief gevoel bij iets, dan houd je het, zo niet dan kan het weg; je moet dan volgens Marie Kondo wel eerst ‘Dankjewel!’ zeggen voordat je er afstand van neemt.

Volgens Marie Kondo is opruimen makkelijk, maar moet je wel streng zijn voor jezelf. Dan heb je altijd een opgeruimd huis zonder dat je steeds hoeft op te ruimen. Door je enkel te omringen met spullen waar je van houdt, wordt je gelukkiger, gezonder en krijg je meer zelfvertrouwen. Dit boek vond ik echt een eyeopener en is verkrijgbaar bij iedere boekhandel en bol.com.Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de foto en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

#alles #interieur #opruimen

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.


Artikel

Opruim-dilemma: wat gooi je weg en wat niet?

Suus

17 Januari 2020

Laatste artikelen

Maak deze 8 dingen nooit schoon met water!

GreyVlak.png

Hoe verwijder je foundation uit kleding?

GreyVlak.png

Op deze manier heb je nooit meer rommel in de voorraadkast

GreyVlak.png

Hoe verwijder je kauwgom uit kleding?

GreyVlak.png

10 dagelijkse gewoontes van mensen met een schoon huis

GreyVlak.png

Gerelateerde artikelen

Maak deze 8 dingen nooit schoon met water!

Artikel

Hier een verzameling items die je nooit met water mag wassen.... 

Op deze manier heb je nooit meer rommel in de voorraadkast

Artikel

Puilt jouw voorraadkast ook uit? Hier een heleboel gouden tips om de voorraadkast perfect te ordenen... 

10 snelle opruimtips in de badkamer met Ikea

Artikel

Heb je weinig opbergruimte in je badkamer dan wordt het eens tijd om inspiratie op te doen bij Ikea!... 
0

vlekken verwijderen | schoonmaken tips | schoonmaaktips | opruimen tips | minimaliseren | schoonmaken met baking soda | schoonmaken met azijn | huis schoonmaken | reinigen | smetvrees | huis opruimen | suusmaaktschoon.nl

Suusmaakt

schoon.nl

Volg Suus op:
Pinterest.png
instagram.png
twitter.png

Copyright ©2019  Suus Producties